Ergens last van zonder dat er iets aan de buitenkant van je lichaam te zien is? Dan is de kans groot dat de arts beslist om een MRI-scan uit te voeren. Een MRI wordt gebruikt om de meeste pathologie van het menselijke lichaam op te sporen, ook nog voordat die effectief met ernstige klachten gepaard gaat. Maar wat is dat nu precies een MRI-scan? En waarin verschilt een MRI-onderzoek met de andere technieken voor medische beeldvorming?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De structurele scan maakt gebruik van radiogolven en grote magneten om gedetailleerde anatomische beelden van de hersenen, een orgaan of een bepaald lichaamsdeel te maken. Aan een MRI-onderzoek komt er geen röntgenstraling te pas waardoor de scan geen gezondheidsrisico’s inhoudt.
Er bestaan drie verschillende soorten toestellen: een open MRI-scan, een gesloten MRI-scan en een stillere gesloten variant. Tijdens een gesloten MRI-scan wordt de patiënt in een tunnelachtig toestel geschoven. De patiënt verliest alle contact met zijn omgeving wat claustrofobische gevoelens in de hand kan werken.
Een open MRI-scan is voor kinderen en patiënten die aan claustrofobie lijden een geschenk uit de hemel. De patiënt wordt niet langer in een tunnelvormig toestel geschoven, maar neemt plaats tussen twee horizontale platen. De zijkanten zijn volledig open waardoor het contact met de omgeving bewaard blijft.
Een stillere gesloten MRI-scan is de ideale oplossing voor claustrofobische patiënten die een pacemaker, neurostimulator en cochleair implantaat hebben, en dus niet in aanmerking komen voor een open MRI-scan.
In België kan je momenteel nergens een open MRI-scan laten uitvoeren. Het dichtstbijzijnde onderzoekscentrum dat over een open MRI-scan en een stillere gesloten MRI-scan beschikt, is ons centrum Open MRI Zen, gelegen in Sluis. Ons stralenvrije centrum staat voor een snelle en kwalitatieve service.
CT-scan staat voor computertomografiescan. Net als een MRI-scan, wordt een CT-scan gebruikt om praktisch alle lichaamsdelen te onderzoeken. Denk aan bloedvaten, hart, longen, hoofd, gewrichten, buikholte… Het grote verschil met een MRI-scan is dat er bij CT-opnames gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen én dat de beeldresolutie helemaal niet van dezelfde kwaliteit is als een MRI-scan. De arts beslist welke techniek gebruik wordt maar voor mensen met metaal in hun lichaam – denk aan cochleair implantaat, defibrillator of pacemaker – wordt geopteerd voor een CT-scan (aangezien een MRI-scan gebruik maakt van magneten).
Via een röntgenopname kan men als het ware door de huid naar de binnenkant van het lichaam kijken. Zoals de naam als doet vermoeden is een RX-opname gebaseerd op x-stralen of röntgenstralen. Radiografie wordt gebruikt om bijvoorbeeld een longontsteking of -letsel op te sporen of een gewrichtsafwijking of breuk in kaart te brengen.
Bij een echografie maakt men gebruik van geluidsgolven die een hele hoge frequentie hebben, ultratonen. Die ultratonen worden in het te onderzoeken weefsel gestuurd dat vervolgens aan het trillen gebracht wordt. De geluidsgolven worden vervolgens teruggekaatst en opgevangen door het toestel. Dat verklaart de naam echografie.
Net als bij een MRI-onderzoek, wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Dat maakt deze techniek geschikt voor gynaecologisch onderzoek, bij zwangere vrouwen maar ook om informatie te krijgen over de prostaat, borsten, het hart en de bloedstroom.