Een MRI-scan wordt door velen als onplezierig ervaren. Ondanks dat een MRI-onderzoek ongevaarlijk is, ondergaan veel patiënten de scan met een klein hartje. Het is vooral de gedachte dat men vastzit in een tunnelvormig apparaat dat hen koude rillingen bezorgt. Voeg daar nog het kenmerkende, bonkende geluid aan toe en het wordt voor velen onmogelijk om stil te blijven liggen tijdens het onderzoek.
Maar een MRI-scan is nu eenmaal de meest efficiënte manier om een zicht te krijgen op de binnenkant van het lichaam zonder die te betreden. Het is dus belangrijk dat die angst op de een of andere manier aan de kant gezet kan worden.
Wij zetten vier tips op een rijtje die je helpen om een MRI-onderzoek op een rustige manier te doorstaan.
Wie weet wat er zich te wachten staat, zal minder stress ervaren. Een goede voorbereiding geeft rust. Wij raden je aan om voldoende informatie in te zamelen over de MRI-scan en de werking ervan. Wie op voorhand weet hoelang zo’n onderzoek gemiddeld duurt, wat de verschillende stappen zijn en waar dat harde geluid vandaan komt, zal alles veel beter kunnen plaatsen.
Mochten er zaken onduidelijk zijn, dan mag je ons altijd via deze weg contacteren. Liever een vraag te veel dan te weinig.
Het wordt vaak gezegd: als er een gebeurtenis plaatsvindt waar je tegenop kijkt, denk dan aan iets leuks. Door jezelf te verplaatsen naar een ander moment of een andere plek, hou je je brein voor de gek. De hersenen kunnen moeilijk een onderscheid maken tussen de werkelijkheid en de gebeurtenis die je visualiseert.
Sluit je ogen en probeer het moment zo gedetailleerd mogelijk, met geluiden, reuk, gevoel, smaak, voor ogen te halen. Denk je terug aan die fijne vakantie in Spanje? Voel dan echt het zand tussen je tenen en denk na over de temperatuur van de zee… Voor je het weet is die MRI-scan achter de rug en verlaat je de onderzoeksruimte met een grote glimlach.
In een stressvolle situatie, ben je geneigd sneller te ademen. Het is belangrijk dat je net probeert het omgekeerde te doen. Adem diep in en uit. Focus bewust op je ademhaling. De kans is groot dat je hier automatisch rustig van wordt. Door je ademhaling bewust te controleren, levert je lichaam de juiste hoeveelheid zuurstof aan je hersenen waardoor alle vitale organen optimaal functioneren.
Je kunt er ook voor kiezen om de MRI-scan te laten uitvoeren in een onderzoekscentra waar ze over een open variant beschikken. Bij een open MRI-scan zijn de zijkanten open waardoor je het contact met de omgeving niet verliest. Je wordt dus niet in een tunnelvormig apparaat geschoven. Dat maakt het ook mogelijk om een begeleider naast je te hebben tijdens het onderzoek.
Een afspraak maken kan hier.