×

Hoe veilig is een een MRI-scan? En wat is het verschil tussen een open en gesloten scanner?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imagination. De techniek, die in de jaren tachtig ontwikkeld werd, maakt het mogelijk om kleine afwijkingen in een bepaald orgaan, lichaamsdeel of de hersenen op te sporen. Het is een pijnloze, radiologische onderzoeksmethode die vandaag vaak wordt toegepast.

Is een MRI-scan veilig?

Om met de deur in huis te vallen: een MRI-scan houdt geen gezondheidsrisico’s in aangezien er geen schadelijke röntgenstraling aan te pas komt. Bij een MRI-onderzoek wordt gebruik gemaakt van een groot magnetisch veld en radiogolven om een gedetailleerd anatomisch beeld te vormen van bepaalde inwendige delen van het lichaam zonder erin te snijden. Zo wordt een MRI-scan bijvoorbeeld gebruikt om de omvang, vermoedelijke aard en plaats van een hersentumor vast te stellen.

Een MRI-scan kan een duidelijk beeld geven over de toestand van de volgende lichaamsdelen:

  • Buikorganen
  • Hart(functie)
  • Spieren
  • Ruggenmerg
  • Hersenen of hersenfunctie
  • Spieren

Pijnloos onderzoek

De radioloog bekijkt nadien de beelden die tijdens het onderzoek gemaakt werden. Het volledige proces is pijnloos en ongevaarlijk. Hoe lang het onderzoek precies duurt, is afhankelijk van de specifieke situatie. Reken op een 20 à 60 minuten.

Hoe werkt een MRI-scan?

Een MRI-scanner is eigenlijk een grote sterke magneet. Onze lichaam bestaat voor 63% uit water waardoor er heel veel waterstofatomen in ons lichaam aanwezig zijn. Die spelen een belangrijke rol in het vormen van een kwalitatief MRI-beeld.

Waterstofatomen zijn kleine magneetjes die zich bewegen in het magnetische veld van de grote magneet, de MRI-scanner. Doordat elk lichaamsdeel of orgaan een specifieke hoeveelheid waterstofatomen bevat, kan de MRI-scanner aan de hand van de straling bepalen om welk soort weefsel het gaat. De MRI-scanner brengt dus de kleine contrastafwijkingen in de waterrijke delen van het lichaam duidelijk in beeld.

Twee varianten

Gesloten MRI-scan

Als gesproken wordt over een MRI-onderzoek, denken de meesten onmiddellijk aan een gesloten toestel. Een gesloten MRI-scan kan je in veel ziekenhuizen in België laten uitvoeren. De patiënt neemt plaats op een verschuifbare tafel die in een tunnelvormig toestel geschoven wordt. De zijkanten van een een gesloten MRI-scan zijn gesloten, waardoor de patiënt alle contact met zijn omgeving verliest. De communicatie verloopt voortaan via een microfoontje. Het is vooral belangrijk dat de patiënt gedurende het volledig onderzoek niet beweegt. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat beelden niet kwalitatief zijn waardoor de scan opnieuw moet plaatsvinden.

Open MRI-scan

Kinderen of claustrofobische patiënten krijgen het bij de gedachte plaats te moeten nemen in een tunnelachtig toestel al warm. Een open MRI-scan is een schot in de roos voor hen maar ook voor zwaarlijvige en oudere patiënten. De patiënt moet plaatsnemen tussen twee horizontale platen. De zijkanten van de scanner zijn open waardoor het contact met de omgeving behouden blijft.

Momenteel kan je nog geen open MRI-scan laten uitvoeren in België. Het dichtstbijzijnde onderzoekscentrum Open MRI-Zen, dat over een open MRI-scan beschikt, is gelegen in Sluis.

Top